5 STVARI KOJE TREBATE DA PROVERITE PRE NEGO ŠTO KRENETE NA PUT

5 STVARI KOJE TREBATE DA PROVERITE PRE NEGO ŠTO KRENETE NA PUT

5 STVARI KOJE TREBATE DA PROVERITE PRE NEGO ŠTO KRENETE NA PUT

Volite da putujete automobilom? Postoje više stvari koje treba da pripremite pre nego li krenete na put...

 

Postoje više stvari koje treba da pripremite kada putujete automobilom, a stanje automobila je jedno od njih. Iako je auto kompleksna mašina sa brojnim sistemima, pretpostavićemo da nemate većih problema i čudnih zvukova pri vožnji.


Ovde ćemo navesti apsolutno neophodne stvari koje morate da proverite ako putujete automobilom, a sve ih možete obaviti sami ili uz kratku posetu automehaničaru ili vrsnom komšiji.


1 Tečnosti u automobilu

Za početak, pre duže vožnje automobilom potrebno je da proverite nivo svih tečnosti koje imaju svrhu da automobil drže u pokretu.


Motorno ulje


Vožnja bez motornog ulja bi izgledala kao kada ste se kao deca vukli po tepihu i spržili kolena, samo što automobil nema kolena, već cilindre, klipove, osovine i ležajeve koje bi se tarali jedni o druge i trošili u tom procesu.


Ulje je lubrikant koji omogućava da metalni delovi rade zajedno bez trunjenja, pa je njegovo prisustvo ključno za ispravno funkcionisanje motora. Neki automobili troše više ulja, neki manje, ali pre putovanja obavezno proverite nivo ulja pomoću sajle za ulje i dolijte po potrebi.


Ako je vreme za mali servis automobila za još 500 km, a vi planirate da pređete 1.000, nemojte da čekate da se vratite, već posetite mehaničara pre odlaska.


Rashladna tečnost


Pre polaska na putovanje automobilom proverite i nivo rashladne tečnosti u posudi ispod haube. Ako je nivo blizu minimuma, dopunite mešavinom destilovane vode i antifriza.


Kočiona tečnost


Kočiona tečnost obezbeđuje ispravnost kočionog sistema, što znači da ima važnu ulogu i ukoliko je dugo niste menjali postoji rizik za ozbiljne probleme. Proverite koja je vrsta kočione tečnosti koju vaš automobil koristi i promenite je istim tipom.


Tečnost brisača


Iako nije bitna kao ostale tečnosti, jako je iritantno kada krenete na put i shvatite da nemate više tečnosti za brisače, pa nemoje da zaboravite na ovu sitnicu.


2 Gume

Odgovarajuće gume su veoma bitne za bezbednu vožnju i maksimalnu upravljivost, možete voziti najbolji automobil na svetu, ali ako imate loše gume - nećete daleko stići. Zamislite Juseina Bolta u štiklama, ne znamo da li bi stigao uopšte da pređe 100 metara…


Obavezno koristite zimske i letnje gume u zavisnosti od sezone. Mešavina guma je drugačija i guma se različito ponaša u zavisnosti od temperature.

Obratite pažnju i na trošenje gazećeg sloja. Ako ste blizu dozvoljenog minimuma dubine šare, zamenite gume, jer koliko god da će to nagristi budžet putovanja, ne vredi da rizikujete život zbog takve sitnice.


3 Kočnice 

Kada se obavlja priprema automobila za putovanje, ideja je da spremite auto da ide, ali ne zaboravite da treba i da se zaustavite. Kočione pločice se obično menjaju na nekoliko desetina hiljada kilometara, zavisno od automobila i proizvođača kočnica.


Proverite kada se ih poslednji put menjali ili posetite auto mehaničara da proceni koliko su istrošene.


4 Akumulator

Jedna od najbaksuznijih situacija na putu je kada akumulator odluči da vas izda. Zaglavljeni ste na pored puta i molite se da naiđe dobri samarićanin sa kablovima za startovanje. Kako se ne biste našli u ovoj nepovoljnoj situaciji proverite napon u akumualtoru.


Naravno, ako nemate potrebnu opremu moraćete u posetu auto mehaničaru, ali ako vam se akumulator bliži isteku garancije, računajte da vas neće još dugo poslužiti. Zavisi i od brenda i od toga koliko ste ga čuvali, ali u većini slučajeva je rok trajanja akumulatora 3 godine.


5 Signalizacija

Osim što ste po zakonu obavezni da imate ispravnu signalizaciju, funkcionalna signalizacija je od velikog značaja za bezbednu vožnju i preglednost na putu. Osim što vi želite da vidite ispred sebe, želite da ostali vozači vide vas. A ako vam signalizacija nije ispravna, rizikujete da vam napišu visoku kaznu ili čak udes na neosvetljenim putevima.


Korisno je da proverite i saobraćajne propise pre polaska na put automobilom.
 

Gde se nalazimo?